Menu
EUR
Wanneer ben je een goede DJ?

Wanneer ben je een goede DJ?

Door: Jurie - Sales expert Dutch DJ Equipment Reacties: 0

Wat is een goede DJ?

De vraag wanneer je nu een goede DJ bent, is simpel en ingewikkeld tegelijk. Tot voor kort dacht ik altijd dat je een goede DJ bent als je je publiek kunt raken met een fabelachtige timing, een spannende platenkeuze en hoe de DJ de platen technisch tot een geheel kunt smeden als een spannend verhaal. Wat mij betreft moet een DJ ergens voor staan, een identiteit uitstralen zonder zich ver te verheffen boven het publiek. Hier kom ik later nog op terug. Een paar weken geleden heb ik er door een ervaring nog een belangrijke dimensie aan toegevoegd.

Een slechte goede DJ?

Ik werd laatst gevraagd om te DJ’en op een personeelsfeest. De opdracht vooraf was: voel vooral goed aan waar het publiek behoefte aan heeft. Voor dit soort evenementen vertrouw ik blindelings op mijn ervaring, muzieksmaak en gevoel. Voor zakelijke evenementen wordt vaak gevraagd om een breed en veelal bekend repertoire. Het publiek vroeg deze avond massaal om Duitse après-ski-muziek à la Anton aus Tirol en Hollandse hits. Allemaal muziek die ik niet heb en wil hebben. Er werd mij al snel meegedeeld dat ik een hele slechte DJ ben en vanuit het perspectief van de aanvragers zal ik dat dan zeker ook zijn.

De juiste match

De conclusie van deze avond is voor mij niet zozeer dat ik een slechte DJ ben, maar wel dat het de taak en verantwoordelijkheid is van de organisator en van de DJ om een goede match te maken. Een DJ kan de allermooiste platen technisch strak mixen, maar als het publiek het niet begrijpt of een heel andere muzieksmaak heeft, dan gaat uiteindelijk niemand gelukkig naar huis. In bovenstaande situatie zou een DJ met niet al te hoge muzikale eisen aanzienlijk meer succes hebben. Hiermee zou mijn eerdere opsomming direct op losse schroeven komen te staan. Om het weer kloppend te maken, heb ik daarom ‘de juiste match’ aan mijn onderstaande beoordelingslijstje toegevoegd.

Mijn vijf eisen

De juiste match. Een match tussen publiek en DJ staat voor mij op de eerste plaats. Een goede DJ moet weten wat zijn of haar publiek is.

Timing. De grote kunst van het DJ’en is timing: de juiste plaat op het juiste moment. Ik hoop ook vurig dat de kunst van de DJ het altijd zal blijven winnen van de muziekcomputer. Om deze keuze goed te kunnen maken, heb je inzicht nodig, een grote collectie en veel kennis van muziek.

Spannende muziekkeuze. Wat mij betreft geeft een goede DJ wat het publiek wil, maar… niet zonder slag of stoot. Een DJ mag namelijk best uitdagend zijn, net als het voorspel bij een lekkere sexpartij. Een DJ moet kunnen verrassen door een plaat te draaien die mensen nog niet kennen of die het publiek laat nadenken. Ikzelf hou erg van het ‘O jaaaa deze!’-gevoel in plaats van het ‘O deze’.

Een verhaal. Een goede DJ is in staat om een verhaal te vertellen met zijn of haar DJ-set. Dat is belangrijk omdat je daarmee een eenheid creëert in je set en je publiek mee kunt nemen in een beleving. Dat wordt een stuk lastiger als je continu abrupt van stijlen wisselt (bijvoorbeeld van een langzame R&B-plaat naar een harde uptempo techno-knaller). Of het nu een spannende thriller is, een stripboek of een chick-lit, voor mij maakt het eigenlijk niet zo veel uit. Voor ieder verhaal is een publiek. Het gaat er wat mij betreft om dat je als DJ snapt wat je aan het doen bent: bouw je een set op van rustig naar steeds harder, neem je af en toe gas terug, of rijd je gewoon continu 180 door de bebouwde kom?

Identiteit. Ik vind dat een DJ ergens voor moet staan. Je hebt als DJ de leiding over de muziek. Okee, je kan openstaan voor wensen uit het publiek – verbaal of non-verbaal – maar de DJ is uiteindelijk verantwoordelijk. Want als de DJ toegeeft aan alle individuele wensen en meningen, gaat de avond er niet mooier op worden. De set zal dan alle kanten op schieten, van een Hollandse meezinger tot een obscure underground-plaat. Daarmee geef je als DJ dan ook de regie volledig uit handen. Dat neemt niet weg dat het goed is om te blijven kijken naar wat er op de dansvloer gebeurt. Wanneer het publiek massaal de dansvloer verlaat, kan het uiteraard verstandig zijn om de plaatkeuze aan te passen. Maar los daarvan kan ik het zeer waarderen als een DJ een eigen stijl heeft en achter iedere plaat staat die gedraaid wordt. Dat zou de waardering voor het vak wat mij betreft ten goede komen.

Ik nodig jullie graag uit om items aan de lijst toe te voegen of je mening met mij te delen. Laat hieronder een comment achter!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €250,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »