Menu
EUR
Review Denon prime 4+

Review Denon prime 4+

Door: Jurie - Sales expert Reacties: 0

Toen Denon DJ in 2019 voor het eerst kwam met de originele PRIME 4, kun je gerust zeggen dat ze een groot succes hadden behaald. Bij de lancering was het namelijk het enige echte standalone vierkanaals DJ-systeem. De concurrentie heeft nu pas de achterstand ingehaald, net op tijd voor Denon DJ om met een nieuwe versie te komen.

De PRIME 4+ is een verfijnde en verbeterde versie van het origineel. Je kunt het zien als een PRIME 4 MK2, in plaats van een volledig nieuw product of concept. Het is verfijnd, niet herontworpen. Deze versie heeft dezelfde grootte en vorm als de originele PRIME 4. Het ziet er grotendeels hetzelfde uit, vooral als het uitgeschakeld is. Het is gemaakt van dezelfde materialen, heeft dezelfde ingangen en uitgangen, dezelfde bedieningselementen, knoppen en regelaars aan de bovenkant, en beschikt over hetzelfde prachtige 10,1-inch touchscreen met ondersteuning voor multi-gestures. De jogwheels zijn iets anders, waarbij het oppervlak iets groter is geworden.

Dus wat is er anders aan de PRIME 4+? Nou, net als bij de andere "plus" apparaten die eraan voorafgingen, is de toevoeging van Amazon Music. Dit is iets wat niet kan worden toegevoegd via een over-the-air update vanwege de hardware DRM. Met andere woorden, er moet een chip aanwezig zijn voor Amazon Music om te kunnen werken. Het andere grote nieuws met deze nieuwe versie is de toevoeging van real-time stems. Nou ja, uiteindelijk dan.

De publieke bèta voor dit nieuwe feature zal over ongeveer 3 maanden open zijn en zal in eerste instantie exclusief beschikbaar zijn op de PRIME 4+. Nu DJ-software steeds meer gericht is op stems, was er enige vraag of dit ook beschikbaar zou komen voor standalone hardware. En natuurlijk is Denon DJ het bedrijf dat dit aan de DJ-wereld zal onthullen.

Er zijn ook een paar esthetische verschillen. Het eerste dat opvalt, is dat de extreme UFO-groene en blauwe kleuren zijn afgezwakt. Als je het type persoon bent dat de PRIME 4 leuk vond, maar de felle kleurenschema een beetje flitsend vond, zul je deze verandering waarderen. Alles is geüpdatet naar de huidige uitstraling van Denon DJ. De heldere RGB-pads zijn vervangen door zwarte knoppen met een lichte "lijn" erdoorheen. Ze hebben ook een rubberachtig materiaal toegevoegd aan de afspeel-/pauzeknoppen, waardoor ze erg prettig aanvoelen. En ik ben blij te kunnen zeggen dat ze het bovenste gedeelte naast het scherm hebben veranderd naar een matte afwerking, in plaats van een glanzend zwart oppervlak dat gevoelig is voor vingerafdrukken en krassen. Afgezien daarvan is het nog steeds de geliefde PRIME 4. Als het niet kapot is, repareer het dan niet.

Het biedt een scala aan muziekbron opties: 4 USB-ingangen, een SD-kaartsleuf, een 2,5" SATA harde schijf bay aan de onderkant, of je kunt rechtstreeks streamen van Beatport LINK, Beatsource LINK, SoundCloud GO+ en TIDAL, of vanuit je eigen Dropbox-account. Het heeft ook tal van aansluitmogelijkheden, zodat je het kunt aansluiten op elk geluidssysteem, en bevat zelfs een "Zone 2" optie waar je in een andere kamer een volledig aparte afspeellijst kunt afspelen.

Je hebt controle over de verlichting via DMX en Smart Lighting van Nanoleaf en Philips HUE, en het ontgrendelt Serato DJ Pro en is compatibel met VirtualDJ. Nogmaals, de PRIME 4 is een monsterlijk apparaat dat "alles kan", en de PRIME 4+ is slechts een uitbreiding daarvan.

Engine DJ 3.1

Het eerste dat je moet doen als je een Denon DJ-apparaat krijgt, is updaten naar de nieuwste versie van Engine OS. Dit ecosysteem wordt constant verbeterd met functies, verbeteringen en updates. De kans is groot dat je nog niet alles ervaart wat het apparaat te bieden heeft als je dit nog niet hebt gedaan. Op de PRIME 4+ is dit vrij eenvoudig. Zolang je verbinding hebt gemaakt met Wi-Fi, zou het vanzelf moeten verschijnen en je vertellen wanneer er een update beschikbaar is. Je kunt de update rechtstreeks via internet uitvoeren via die Wi-Fi-verbinding, en de rest zou automatisch moeten verlopen.

Een paar weken geleden werd Engine DJ 3.1 uitgebracht, en het was een behoorlijk grote update. Specifiek werden er een hele reeks nieuwe effecten toegevoegd voor Denon DJ-apparaten, waaronder de introductie van iets nieuws genaamd Touch FX.

Dit is een X/Y-raster met vakjes op het scherm die tijdsverdelingen representeren. Als je van links naar rechts gaat, verandert het de beatverdeling. Als je van boven naar beneden gaat, verander je een andere parameter (zoals een filter). Het idee is dat je met je vinger heen en weer kunt vegen om het effect aan te passen, of het als een overgangstool tussen tracks kunt gebruiken. Er is ook een schuifregelaar onderaan het scherm die kan worden gebruikt om een ​​aangepaste parameter aan te passen. Bijvoorbeeld de resonantie van de filter.

Stems

Laat ik het zo zeggen, op het moment van schrijven is het zeker een vroege versie. De audiokwaliteit van de gescheiden delen doet me denken aan de rekordbox-implementatie die vanaf dag één beschikbaar was met de FLX-10. Het werkt wel, maar het klinkt nog niet zo goed als Serato of Virtual DJ. Ik heb echter alle vertrouwen in InMusic en het team van Denon DJ als het hierop aankomt. Ik kijk ernaar uit om het te testen in een toekomstige video.

Welke hardware? Nou, dat is moeilijk te zeggen. Het realtime opsplitsen van tracks in afzonderlijke stukken, zonder enige voorberekening vooraf, is rekenkundig intensief. Ik betwijfel of we deze functie zullen zien verschijnen op apparaten als Mixstream Pro of PRIME Go.

Maar hoe gaaf zou het zijn om dit op de SC6000 te zien? Dit zou een grote stap voorwaarts zijn voor Denon DJ ten opzichte van de concurrentie, als ze het als eerste op de markt kunnen brengen. Het kunnen verwijderen, combineren en effecten kunnen toepassen op individuele elementen als functie van een op zichzelf staande DJ-speler klinkt als een spannende ontwikkeling. De echte vraag is of deze functie naar de oorspronkelijke PRIME 4 komt. Ik wou dat ik daar een antwoord op had, want ongetwijfeld vragen sommigen van jullie zich af of je je PRIME 4 moet upgraden om "stems" te kunnen gebruiken.
Denon DJ heeft in het verleden al eens stiekem hardware toegevoegd aan hun apparaten (zoals toen ze de SC5000-speler voor het eerst uitbrachten en later aankondigden dat ze Wi-Fi-functionaliteit hadden toegevoegd via een over-the-air-update). En ze hebben al aanpassingen moeten doen aan de interne hardware voor Amazon Music-functionaliteit. Het is heel goed mogelijk dat er iets aan de CPU of het geheugen is verbeterd, of dat er achter de schermen nog iets anders speelt dat de PRIME 4+ voldoende rekenkracht geeft. Ik weet het op dit punt gewoon niet. Hopelijk hebben we later in het jaar wat meer antwoorden.

Allereerst hebben we Active Part & Part Iso. Active Part betekent dat je letterlijk selecteert welke delen van het nummer actief zijn. Standaard staan ze allemaal aan, maar wat als ik bijvoorbeeld de drums wil verwijderen? Gewoon op de knop drukken en als bij toverslag zijn ze verdwenen. Met Part Iso kun je hetzelfde doen, maar je kunt het volume van de individuele delen regelen. De EQ-knoppen worden dan knoppen om deze delen te bedienen. Dit is best gaaf, maar je kunt je EQ niet gebruiken wanneer deze functie actief is.

De volgende functie heet FX Part Select. Zoals je waarschijnlijk al vermoedt, kun je hiermee selecteren op welk deel je effecten wilt toepassen. Ik wed dat je snel allerlei coole manieren kunt bedenken waarop dit kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld, een slip roll of echo alleen op de vocalen van een nummer toepassen. Bekijk de video hierboven voor een voorbeeld.

Tot slot hebben we Part Instant Doubles. Dit werkt net zoals de reguliere Instant Doubles-functie, waarbij je nummer direct dubbel wordt gekopieerd naar een ander deck en vanaf dezelfde positie wordt afgespeeld. Alleen isoleert deze functie nu een specifiek deel op dat deck. Je zou dus alleen de vocalen naar een apart deck kunnen verplaatsen en vervolgens krassen of effecten toepassen alleen op de vocalen.
Track Separation of "Stems" klinkt momenteel beter op Serato en Virtual DJ dan in Rekordbox (nogmaals, demonstraties in de video hierboven). Ze werken wel in Rekordbox, maar zijn lang niet zo schoon als de andere twee, op zijn minst op het moment van het schrijven van deze review.

Conclusie:
Wat blijkt, het eerste bedrijf dat erin slaagt om Denon DJ's model uit 2019 echt te "overtreffen", is Denon DJ zelf. En het is opnieuw een PRIME 4! Ik vind dit fascinerend. Deze vorm van standvastigheid geeft vertrouwen in het product, het merk en het ecosysteem. Het bedrijf staat achter hun product (zelfs verdubbelt het) omdat ze weten dat ze iets bijzonders hebben gemaakt. Ik weet dat Denon DJ niet perfect is, maar dit maakt me enthousiast en laat me voor hen juichen.

Als je op zoek bent naar een op zichzelf staand DJ-systeem en bereid bent het geld ervoor neer te leggen, is dit de koning van de berg. De PRIME 4 heeft bijna niemand teleurgesteld, daarom is de 4+ er alleen om het oorspronkelijke ontwerp en de functies te moderniseren. Of je nu een club-DJ, een mobiele DJ of een DJ op live-stream bent, het maakt niet uit. Dit apparaat is ontworpen om iedereen te bedienen. Maar het is nog afwachten hoe exclusief de STEMS-club zal zijn als het gaat om Denon DJ-apparatuur. En het is ook afwachten hoe goed het daadwerkelijk zal zijn wanneer het wordt gelanceerd.
Als een stuk DJ-apparatuur kun je dit met vertrouwen kopen.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €250,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »