Rane four met unieke Serato Stems

Rane four met unieke Serato Stems

Lees alles over de gloednieuwe Rane four DJ controller met Serato Stems

Rane four 4-kanaals controller met de nieuwe Serato Stems!

De 4-kanaals controller van RANE is ontworpen voor Serato DJ Pro-software. Deze controller biedt volledige ondersteuning voor Serato Stems. Dit geeft u toegang tot de instrumentale/acapella-versie van uw gekozen nummer. Met één druk op de knop wordt uw nummer over de twee dek-lagen gesplitst. Zo kunt u op elk moment de vocalen of instrumenten isoleren of knippen zonder de huidige geselecteerde Performance Pad-modus te verlaten.

Onder elk deck zitten 8 performance pads met 8 modes. Elke Performance Pad Mode-knop heeft nu een mini-OLED-schermpje eronder, waarop gegevens over de ingeschakelde modus worden weergegeven. De toevoeging van Performance Pad Mode Combination betekent dat per deck twee performance pad-modi tegelijk kunnen worden ingeschakeld.

Review:
De Rane Four is een high-end, vierkanaals DJ-controller die is ontworpen om ultieme controle te bieden over Serato DJ Pro-software, voor prestatiegerichte DJ's. Met vaste platters en een vierkanaals mixer is het geen scratch-unit zoals de Rane One, hoewel je op zijn 8,5″ platters prima kunt scratchen. In plaats daarvan richt het zich op functies zoals pro-standaard hardware FX, Stems-compatibiliteit en slimme prestaties zoals dubbele laptop-USB's, dubbele microfoons en externe ingangen.

De klassiek Rane. De kleur, de styling, de componenten… allemaal schreeuwen kwaliteit. Het is van massief metaal en een van de weinige controllers die we kunnen bedenken met een goede verwijderbare bovenplaat, zodat je gemakkelijk bij de faders kunt komen voor onderhoud en reparatie. Het is gebouwd om lang mee te gaan. Dat gezegd hebbende, het is in zekere zin niet traditioneel Rane: het heeft vaste (dwz niet gemotoriseerde) jogwheels. Ze zijn 8,5″, dus full-sized, maar om deze reden zullen er een paar opgetrokken wenkbrauwen ontstaan.

De mixerlay-out is als een hybride tussen een clubmixer en een scratchmixer. Het heeft het paddle- en FX-gebied dat je op Rane-controllermixers ziet, maar het heeft ook vier kanalen en selecteerbare filter-FX. Het is compact maar voelt niet krap aan en heeft alles wat je zou verwachten, inclusief een split cue-knop op het koptelefoongedeelte. Dat gedeelte bevindt zich aan de voorkant, samen met crossfader-toewijzings- en contourbedieningen, en de bedieningselementen voor de tweede microfoon (de bedieningselementen voor de eerste bevinden zich op de mixer zelf bovenaan).

De achterkant van de mixer heeft de gebalanceerde en ongebalanceerde master outs, gebalanceerde booth out, ingangen voor twee (niet vier) externe kanalen omschakelbaar tussen lijn en phono, twee USB-ingangen voor computers en een IEC-stopcontact (geen goedkope 12-20V-stroomaansluiting). bakstenen opstelling hier).

Naast die mooie 8,5-inch platters met interne displays (die golfvormen, belangrijke informatie, verstreken tijd, BPM, positie in nummer plus een digitale "sticker" voor scratchen tonen), hebben de twee identieke decks enorme RGB-rubberen pads, prachtige OLED mini displays die informatie terugkoppelen over padselecties, en grote, "clicky" plastic afspeel-/pauze- en cue-knoppen.

De pitch-schuifregelaars zijn lang en soepel, en er is een geweldige beat-jump-sectie per deck, met een maatkeuzeknop en links/rechts-knoppen. In principe vind je alle bedieningselementen die je zou verwachten, inclusief loop-bediening, slip/censor, bibliotheeknavigatie, pitch bend, toetsaanpassing enzovoort.

Ondertussen besturen de pads de hele Serato-prestatiemodus, met de toevoeging van Stems is er volledige controle via een speciale pad-modus, maar ook "altijd aan" acapella- en instrumentale knoppen.

Het apparaat is ontworpen om te werken met Serato DJ Pro 3.0 en hoger, wat je controle geeft over Stems - een van de grote verkoopargumenten van de Rane Four. U downloadt en installeert de Serato-software en wanneer u het apparaat aansluit, wordt het ontgrendeld.

Merk op dat om dit goed te laten werken, je Serato's Pitch'n Time Expansion Pack nodig hebt om hoogwaardige toetsverschuivingen te krijgen - gelukkig is dit aanwezig. Ik moet zeggen dat in deze tijd elke Pro-software die dit niet standaard heeft.

Stems
Laten we beginnen met een volledige blik op de Stems-implementatie.

Ten eerste die Acapella- en Instrumental-knoppen, waarmee je overal direct acapella's en instrumentals kunt spelen, waar de pads ook op zijn ingesteld. De geluidskwaliteit die u krijgt, varieert afhankelijk van het bronmateriaal en is vaak verre van perfect, maar is bijna altijd bruikbaar en soms indrukwekkend goed.

Graaf dieper door naar de Stems-padmodus en je kunt zang, melodieën, bas en drums isoleren of verwijderen, en dat doe je door op de vier beste performance-pads te tikken. Tik echter op de onderste vier en je krijgt verschillende voorgeprogrammeerde effecten - bijvoorbeeld het 'vinyl remmen' van de muziek terwijl de acapella doorgaat, het verwijderen van de acapella met een mooie echo-cut, enzovoort. Ze zijn heel gemakkelijk te gebruiken en klinken geweldig.

Uniek aan dit toestel is “stems split”. Dit is als instant doubles, maar hier kun je een track spelen, op de Stems Split-knop drukken, en het zet de acapella op één track en het instrumentale op het aangrenzende kanaal. Nu kun je de kanaalfaders gebruiken om FX, EQ, filters enzovoort aan elk aan te passen en toe te voegen, net alsof je letterlijk twee versies van het nummer op twee kanalen speelt - wat je in feite ook bent.

Je kunt ze onafhankelijk van elkaar manipuleren, bijvoorbeeld de ene herhalen, de andere scratchen, enzovoort. Het is verbijsterend, waanzinnig leuk en momenteel uniek voor de Rane Four.

Afhankelijk van de kracht van je computer kun je stelen instellen om al het werk van tevoren te doen, of ter plekke - we deden het ter plekke met een streamingdienst en een M1 MacBook Air, en toch kostte het maar een paar seconden per nieuw nummer om klaar te zijn - behoorlijk indrukwekkend.

FX
Er zijn drie soorten effecten; Serato channel FX, Serato main FX en Rane hardware main FX.

Het Serato-kanaal FX geeft je filter, filter + roll, flanger en noise, bestuurd door de knoppen onder de kanaal-EQ's. Ze zijn niet subtiel! Je kunt er geen parameters van controleren, die ik graag toegevoegd zou willen zien, zodat je ze kunt verfijnen.

De belangrijkste FX - dat wil zeggen met behulp van de paddles, parameterknop, beatcontrole via de joystick en wet/dry-knop - geeft je de keuze om Serato's zes FX-units (verspreid over twee decks) of Rane's ingebouwde hardware FX te besturen. De Serato FX zijn niets nieuws, maar de hardware-effecten van Rane zijn erg nieuw voor dit type controller – inderdaad uniek.

Je hebt hands-on controle over zes, maar er zijn er in totaal 22 waar je doorheen kunt bladeren, en je kunt je favorieten opslaan onder de zes knoppen. Uw keuzes blijven bestaan ​​tijdens stroomcycli, zodat u het effectief kunt instellen zoals u het wilt.

Ze zijn een mix tussen uitstekend, "daarbuiten", standaard en "niet naar mijn smaak" - wat normaal is als we naar effecten kijken. Ze komen voor ons niet helemaal overeen met de effecten van Pioneer, maar dat is waarschijnlijk persoonlijke voorkeur – ze zijn desalniettemin erg goed. Het kiezen van de toonladders voor de toonhoogte-effecten is, moeten wij zeggen, erg leuk.

Je wordt geholpen door een klein scherm waarop je kunt zien wat je doet met de joystick, die je gebruikt om de beatwaarden te wijzigen en de BPM per deck te manipuleren. Het voelt een beetje alsof je een van die bedieningselementen gebruikt om je achteruitkijkspiegels op een auto te verplaatsen!

Het is de moeite waard erop te wijzen dat als je het apparaat zonder laptop gebruikt en in plaats daarvan bijvoorbeeld platenspelers hebt aangesloten op kanaal 3 en 4, de Channel FX alleen teruggaat naar filters, maar je nog steeds alle hardware FX kunt gebruiken. En als je een laptop hebt aangesloten, wordt alles wat je op het apparaat doet naar Serato gestuurd, inclusief het toevoegen van hardware FX aan je ingangen, enz., zodat je eenvoudig je hele show kunt opnemen of livestreamen. 

Algemene punten:
De in-jog-displays zijn helder, maar we zouden graag een regeling voor het aanpassen van de helderheid zien. Een ding dat we misten, was een manier om beatgrids van het apparaat zelf aan te passen, voor die on-the-fly tweaks.

Hoewel de mixer "druk" was, voelde hij niet krap aan, en over het algemeen gaven we de voorkeur aan het gebruik van de hardware-effecten boven de software-effecten - hoewel we de hardware-galm teleurstellend vonden. Over het algemeen was de geluidskwaliteit echter uitstekend, zoals je van Rane mag verwachten.

De geluidskwaliteit van de stems  is variabel is - het is hetzelfde met alle stems-algoritmen. Hoe drukker het nummer, hoe moeilijker het voor de unit is om de zang, baslijn enz. overtuigend te scheiden. Dit kan in de loop van de tijd echter alleen maar verbeteren, dus hoewel het nog niet aan de productienormen voldoet, is het voldoende voor de meeste DJ toepassingen.

Een leuke functie is de mogelijkheid om zaken als mic talkover en routing, crossfader cut-afstand, enzovoort aan te passen via de hardware - het is niet nodig om een ​​laptop aan te sluiten of een hulpprogramma voor instellingen te openen. U tikt op de "hardware/software FX"-knop terwijl u Shift vasthoudt en gebruikt vervolgens de joystick om dingen te kiezen die u wilt aanpassen via een menu/submenusysteem, waarbij u de daadwerkelijke aanpassingen maakt met de parameterknop.

Conclusie
Dit is een beetje een afwijking voor Rane, omdat het een "statische" jogwheel-eenheid is en daarom niet door en door "scratch". Het is meer gericht op performance-dj's (denk aan 3Style vs DMC), en dus gericht op het Pioneer DJ-segment van Serato's gebruikersbestand.

Zeker pro van kwaliteit. Van metaal gebouwd, verwijderbare frontplaat voor de faders, onberispelijke geluidskwaliteit, hardware FX, twee microfoonkanalen, vier kanalen (twee "standalone"), geavanceerde Serato-functies... voor iedereen die naar controllers kijkt en denkt "speelgoed" - nou, dit is geen speelgoed.

Het is echter gedurfd, en niet alleen als probeersel. Stems is een functie maar onbewezen in prestaties, en de daadwerkelijke geluidskwaliteit is momenteel alleen "goed". Geen enkele DJ zou natuurlijk zijn neus ophalen voor acapella's, en de technologie is duidelijk indrukwekkend. Maar zal het aanslaan als een manier van optreden, of alleen als voorbereiding op muziek? Rane en Serato hebben hun hoop gevestigd op de eerste met de Rane Four, omdat die kenmerken van de stuurpen centraal staan.

Kenmerken:

 • • Geavanceerde vierkanaals DJ-controller met de kenmerkende geluidskwaliteit van RANE
 • • Naadloze integratie met 'Serato Stems' - splits tracks in tweeën met instrumentale/acapella versies
 • • Speciale 'Instrumental' en 'Acapella' knoppen voor directe toegang tot stem tracks
 • • Nieuw ontworpen FX pak met 22 paddle-triggered Main FX
 • • Interne FX engine omvat alles van reverbs en delays tot nieuwe toevoegingen zoals: Scale Down, Recycler, Riser
 • • Vier knopgestuurde FX waaronder: Filter, Filter Roll, Ruis, Flanger
 • • Mixersectie met vier kanalen en twee externe lijn-/phono-ingangen
 • • Verbeterde 'Sampler'-routering met snel toegankelijke jogwielselectieknoppen
 • • Drie-bands EQ op elk kanaal
 • • Speciale microfoonsectie met tweebands EQ en echoregeling
 • • 16 RGB performance pads met acht OLED schermen
 • • Professionele jogwielen met centrale displays met hoge resolutie
 • • Mag Four crossfader met instelbare spanning
 • • Pristine AD-convertors voor een superieure geluidskwaliteit

In en -uitgangen

 • • 2x hoofdtelefoon TRS-aansluitingen
 • • 2x combinatie TRS/ XLR microfoonaansluitingen
 • • 2x line/ phono schakelbare RCA-aansluitingen voor externe bronnen op de 2 buitenkanalen 3 en 4
 • • XLR Master out feed voor professionele aansluiting op PA-systeem
 • • RCA Master out feed
 • • TRS Booth out feed
 • • 2x USB-B-aansluitingen om laptops aan te sluiten, zodat 2 DJ's tegelijkertijd kunnen optreden
 • • IEC-aansluiting voor wisselstroom, een handige universele afneembare kabel voor het gemak

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Mijn account
You are not logged in. Log in to make use of all the benefits. Or create an account now.
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Zoeken
Search suggestions
Geen producten gevonden...
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »