Menu
EUR
Digitaal en vinyl, gaat dat samen?!

Digitaal en vinyl, gaat dat samen?!

Door: Jurie - Sales expert Dutch DJ Equipment Reacties: 0

Hoewel veel DJ's tegenwoordig gebruikmaken van digitale muziekbibliotheken, zijn er nog steeds veel oldschool DJ's die vasthouden aan het draaien met platen. Voor hen is het gevoel van vinyl onmisbaar. Het fysieke aspect van het vastpakken van de plaat, de precisie bij het mixen en het gebruik van draaitafels voor scratch-DJ's geeft een unieke ervaring die sommige DJ's niet willen opgeven. Het draaien met platen kan een bepaalde authenticiteit en charme toevoegen aan een DJ-set. Hoe je ook kiest om te draaien, het belangrijkste is dat je geniet van wat je doet en de juiste vibe overbrengt op het publiek!

Wat is DVS?

DVS (Digital Vinyl System) is een technologie die het mogelijk maakt om vinylplaten te gebruiken met DJ-software. Deze platen bevatten geen muziek, maar sturen een digitaal signaal naar je mixer en laptop, waar de DJ-software het signaal vervolgens herkent en vertaalt naar de acties die je uitvoert met de plaat, zoals het draaien naar voren of naar achteren, scratchen, enzovoort. Dit biedt DJ's de mogelijkheid om het gevoel en de technieken van het draaien met vinyl te ervaren, terwijl ze toch hun digitale muziekbibliotheek kunnen gebruiken.

DVS wordt ondersteund door grote DJ-software zoals Rekordbox, Serato, Traktor en VirtualDJ. Het stelt DJ's in staat om de voordelen van zowel digitale muziek als vinyl te combineren, waardoor ze flexibel kunnen zijn in hun muziekkeuze en tegelijkertijd de unieke expressiemogelijkheden van vinyl kunnen benutten.

DVS MODES IN REKORDBOX

Bedankt voor de uitleg over de verschillende modi in Rekordbox! Het is interessant om te zien hoe de software verschillende mogelijkheden biedt, afhankelijk van de modus waarin je werkt.

In de 'Absolute Mode' gedraagt Rekordbox zich alsof je met echte platen werkt. Plaats je de naald op verschillende plekken op de DVS-plaat, dan zal het nummer zich ook op dat specifieke punt in het nummer bevinden. De wavevorm loopt synchroon met de positie van de naald, vergelijkbaar met het gebruik van een digitale controller.

In 'Relative Mode' gedraagt Rekordbox zich zoals bij het gebruik van een controller. Je kunt Cue Points en loops maken en deze activeren. Ongeacht waar je de naald plaatst, zal het nummer altijd vanaf het begin worden afgespeeld.

Met 'Internal Mode' kun je Rekordbox besturen met een muis of een controller. Deze modus lijkt op de standaard bedieningsmodus van Rekordbox en biedt meer flexibiliteit. Je kunt er ook voor kiezen om één deck te gebruiken met een timecode-plaat en het andere met een controller/CDJ.

Als je een specifieke plaat wilt draaien die alleen op vinyl is uitgebracht, kun je kiezen voor 'Thru Mode'. Hiermee schakel je het betreffende deck in de software uit, zodat je een echte vinylplaat kunt plaatsen. In 'Thru Mode' zie je geen wavevorm, dus moet je puur op gehoor vertrouwen. Het geluid zal echter nog steeds via de mixer worden afgespeeld.

Het is geweldig dat Rekordbox verschillende modi biedt om aan verschillende behoeften en voorkeuren van DJ's te voldoen. Zo kun je het beste uit zowel digitale als vinylwerelden halen!

Welke apparatuur heb je nodig voor DVS?

Om met DVS te draaien is er niet veel bijzonders nodig. Om te starten natuurlijk 2 platenspelers. Dit kan een moeilijke keuze zijn. Mocht je met een klein budget willen beginnen kan je gaan voor de Pioneer PLX-500 of Reloop RP-4000 MK2. Voor de écht goede, high-end platenspelers kom je natuurlijk uit bij de Technics SL-1210 MK7, Pioneer PLX-1000 of Reloop RP-7000 MK2. Of wat dacht je van de gloednieuwe Pioneer CRSS12 hybride draaitafel.

Zonder mixer kom je natuurlijk niet zover. Een DVS mixer heb je nodig. Er zijn een aantal mixers die al compatible zijn met DVS, zoals de Pioneer DJM-S3 of de Pioneer DJM450 en de Reloop RMX-95 DVS DJ-mixer om er maar een paar te noemen van een lange lijst. Ook zijn er veel soorten timecode platen te krijgen.

De combinatie van vinyl en digitale muziek is een geweldige manier om het beste van beide werelden te ervaren. Terwijl sommigen beweren dat "echte" DJ's alleen met vinyl draaien, biedt deze hybride aanpak de mogelijkheid om creatief te zijn en te profiteren van zowel de unieke kenmerken van vinyl als de flexibiliteit van een digitale muziekcollectie.

Het is waar dat het kopen van vinylplaten een kostbaar proces kan zijn. Niet iedereen heeft het budget om een volledige vinylcollectie op te bouwen. Door DVS-technologie en DJ-software te gebruiken, kun je echter een combinatie maken van je eigen digitale muziekcollectie en de expressieve mogelijkheden van vinylsimulatie.

Of je nu met vinyl draait, met behulp van DVS, of volledig digitaal, het belangrijkste is dat je je handen uit de mouwen steekt en de muziek op de juiste manier overbrengt naar het publiek. Het draaien is een creatief proces en de sleutel tot een geweldige DJ-set is het vinden van de perfecte mix tussen muziekselectie, techniek en het creëren van een sfeer waarin het publiek kan genieten en dansen. Dus DJ's, klaar om te draaien? Laat de muziek spreken en geniet ervan!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €250,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »