Menu
EUR
B2B Draaien: Tips & Tricks

B2B Draaien: Tips & Tricks

Door: Jurie - Sales expert Dutch DJ Equipment Reacties: 0

Het moderne nachtleven ondergaat een verschuiving waarbij steeds meer DJ's in korte tijd optreden. Zowel festivals als clubs hebben de voordelen ontdekt van het laten optreden van meerdere DJ's op één avond, wat financieel gezien zeer rendabel kan zijn. Maar het gaat niet alleen om marketingtrucs; het kan daadwerkelijk nieuw leven in een set blazen en zorgen voor pure magie door de combinatie van verschillende muziekgenres. Het is een vak apart om ervoor te zorgen dat elke DJ de ruimte krijgt om het beste uit zichzelf te halen, wat resulteert in een unieke ervaring voor zowel artiesten als publiek.

Het begin

De term "back-to-back" vindt zijn oorsprong in de tijd dat het draaien van vinyl nog normaal was. Terwijl de ene DJ een plaat aan het mixen was, stond de andere DJ met zijn rug naar het publiek toe in zijn platencollectie te snuffelen; letterlijk "back-to-back" dus.

Op elkaar inspelen

Om uitstekend b2b te draaien dien je elkaar ingespeeld te zijn. Communicatie is misschien wel het belangrijkste element. Zowel tussen de DJ's onderling als met het publiek. Zomaar even draaien met je beste vriend zal heel anders zijn dan een vast DJ duo.

Indien je nog niet eerder met een collega DJ hebt gedraaid, is voorbereiding van essentieel belang. Verdiep je in het genre dat hij/zij speelt, luister naar zijn/haar eigen releases en leer zijn/haar draaistijl kennen. Wees tevens flexibel en speel in op elkaars muziekkeuze, in plaats van allebei vast te houden aan je eigen plan. Samen met ben je een act!

uitdagen en inspireren

Zorg ervoor dat je tijdens het draaien elkaar uitdaagt en zie het als een vriendelijke strijd. Dit soort sets genereert namelijk de meeste energie, omdat je elkaar (soms zelfs letterlijk) inspireert om het beste uit jezelf te halen. Het is echter belangrijk om te allen tijde respect te tonen voor je collega DJ. Probeer elkaar te motiveren in plaats van af te kraken wanneer er iets misgaat. Het is ook een goede vuistregel om niet allebei tegelijkertijd aan de mixer te zitten, vooral niet wanneer de ander bezig is met een overgang. Bovendien is het belangrijk om niet te snel een nieuwe track in te mixen, voordat de huidige track zijn volledige potentieel heeft bereikt en tot een muzikaal hoogtepunt is gekomen.

Apparatuur

In de afgelopen jaren zijn er speciale DJ-apparaten ontwikkeld die zijn ontworpen met de populaire B2B-techniek in gedachten. Een goed voorbeeld hiervan zijn 'dual cue'-mixers, die ideaal zijn voor B2B-sets. Met deze mixers kun je beide je eigen koptelefoon gebruiken en je eigen cue-mix samenstellen. Want zeg nou eerlijk; er gaat niets boven jouw eigen DJ hoofdtelefoon?

Enkele mixers met ‘dual cue’ functionaliteit zijn:

- Pioneer DJM A9
- Allen & Heath Xone 96
Pioneer DJM-V10

Daarnaast is de LINK functie op de Pioneer CDJ-3000 of Denon SC6000M essentieel voor een B2B-set. Doormiddel van een ethernet kabel synchroniseer kan je niet alleen de BPM’s synchroniseren, maar ook verschillende media aflezen. Zo kan je op alle decks elke USB-stick uitlezen. Dit geeft je de flexibiliteit die je absoluut nodig hebt voor een B2B-set. Voor huisfeesten en andere kleinere gelegenheden waar geen budget voor de clubstandaard is (Pioneer CDJ-2000 NXS2 + DJM-900 NXS2), is een all-in-one speler met meerdere USB-ingangen (zoals de Pioneer XDJ-RX3, of de nieuwere Pioneer XDJ-XZ) ideaal.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €250,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »